Aktualności

Dnia 11.12.2023 r. w ZSZ odbył się coroczny Szkolny Konkurs Fryzjerski dla uczniów szkoły branżowej. Była to świetna okazja, by młodzi adepci „grzebienia i nożyczek” pokazali swoje umiejętności i ujawnili swoje talenty.

W tym roku tematyka konkursu to: BARBIE (dla klas pierwszych i drugich) oraz WYJŚCIE NA BAL (dla klas trzecich), a że zbliża się noc sylwestrowa i karnawał, to warto było potrenować.

Jury w składzie: p. Dyrektor Daria Sandomierska Muzioł, p. Dyrektor Ireneusz Osowicki, p. Beata Weiss, p. Emilia Prabucka, p. Joanna Gierszewska Wolska i p. Marta Kręcisz jak zwykle stanęło przed nie lada wyzwaniem. Uczennice i uczniowie biorący udział w konkursie wykazali się doskonałym przygotowaniem, kreatywnością i kunsztem fryzjerskim.

Czytaj więcej: Jeszcze się uczą, a już tyle potrafią.

    Dnia 12.12.2023 r. klasa 5GM/2 (grupa Techników Mechaników)

pod opieką pana M. Pawłowskiego udała się do Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów GST/025 Tocha w Starogardzie Gdańskim.

 

 

 

Czytaj więcej: NA STACJI DIAGNOSTYCZNEJ

Dnia 30 listopada uczniowie klasy 3se wraz z wychowawczynią udali się na wycieczkę do Muzeum Zamkowego w Malborku. Muzeum to działa od 1 stycznia 1961 roku, a jego główną siedzibą jest pokrzyżacki zamek, w 1997 r. wpisany został na ListęŚwiatowego Dziedzictwa UNESCO.

Młodzież miła okazję nie tylko zwiedzić ten największy z zachowanych w Europie średniowiecznych zamków, ale też poznać jego fascynującą historię. Dzięki niezwykle barwnym opowieściom przewodnika muzealnego, zwiedzanie zamku stało się niemal żywą lekcją historii. Uczniowie mieli okazje poznać zarówno te znane, jak i mniej znane dzieje zakonu krzyżackiego, a zachwycające gotyckie detale architektoniczne, dziedzińce i ekspozycje muzealne przeniosły ich w inny, odległy świat.

Czytaj więcej: Z wizytą na Zamku

W dniu 22 listopada 2023 roku uczniowie klasy trzeciej Technikum Żywienia wraz z opiekunami Teresą Piechowską i Elżbietą Piskorską udali się na wycieczkę zawodową do Gdańska do Hotelu Radisson Blu.

Celem wycieczki było poznanie zasad funkcjonowania kuchni i restauracji hotelowej. Dzięki uprzejmości Pani Anny Dzierżak mogliśmy zwiedzić hotel i poznać między innymi zasady obsługi gości czyli tzw. roomservwis. Z kolei szef kuchni Pan Jakub Bartnicki oprowadził nas po kuchni i restauracji hotelowej, zapoznając nas z wyposażeniem tych pomieszczeń i z organizacją pracy w kuchni i w restauracji. To była udana wycieczka.

 

Czytaj więcej: Gatronomowie w Hotelu Radisson Blu

21 listopada uczniowie klasy 1 Technikum Żywienia mieli przyjemność zwiedzania firmy Iglotex, lidera na rynku żywności mrożonej w Polsce. Uczniowie wzięli udział w prezentacji na temat funkcjonowania firmy. Podczas tego spotkania zostali poczęstowali pizzą oraz zapiekankami, produktami wytwarzanymi przez ten zakład.

Drugim punktem programu było wejście na dział produkcyjny. Firma dba o wysokie standardy produkowanej żywności, dlatego też zostaliśmy wyposażeni w stroje ochronne. Zwiedzający obejrzeli linie produkcyjną pizzy, zapiekanek oraz pierogów.

Opiekunami były Panie - Elżbieta Piskorska, Teresa Piechowska, Kamila Knut oraz wychowawca klasy 1G Justyna Mateńko. To była bardzo owocna wycieczka edukacyjna. Dziękujemy firmie Iglotex za miłe przyjęcie